Fundag

Geplaatst op dinsdag 26 januari 2016 door Marcel
Posted from Luleå, Norrbotten County, Sweden.

Vanochtend weer begonnen met een lekker ontbijtje! Om 07:15 uur ging het wekkertje en we hadden er zin in om weer even 1000 kilometer stuk te slaan. Maar wat nu, ineens een sms vanuit de organisatie dat vandaag de fundag is. Dus een dag lekker relaxed ijsracen, sneeuwscooteren en rijden op een hondenslee.

Het had de hele nacht gesneeuwd dus de auto had een mooie opgevroren witte deken gekegen. Het heeft overigens de rest van de dag ook gesneeuwd hier, dus op zich wel lekker dat er een dag op het programma stond waarin niet gereden hoefde te worden.

In stijl, dus off-road, reden we naar het terrein waar de fundag plaats zou vinden.

Het was dus niet op een terrein, maar op een gigantisch groot bevroren meer. De naam is me even ontschoten, maar zal iets geweest zijn als ‘Heuleuh grooteuh bevreuzen meer’, maar dan met een Zweeds accent natuurlijk.

Let’s get ready to rumble!

We begonnen met een slalom test op het ijs, met telkens hogere snelheden op een aantal pilonnen afrijden, op het laatste moment vol in de ankers om vervolgens de pilonnen te ontwijken terwijl je weer gas geeft. Klinkt misschien moeillijk, en is het ook 🙂

Daarna deden we de remtest, ook hier met telkens hogere snelheden op een vierkant van pilonnen afrijden, en op tijd vol de rem intrappen om precies in het vierkant uit te komen. Ook dat is een zo goed als onmogelijke opgave op het ijs!

Als laatste gemotoriseerde onderdeel was het een circuit afleggen op het ijs. De ESP moest uit en volgas knallen!

Naast het gemotoriseerde gedeelte kon je er dus ook met een hondenslee rijden!

En volgas blerren met een sneeuwscooter! Die joekels gaan gewoon 130 kilometer per uur!

Maar helaas, nog voordat we deze dingen konden doen is de auto van Team Berekoud 1 (Berry en Beumer) kapot gegaan… De stuurbekrachtiging deed het niet meer en met een auto van 2 ton is dat bijna niet te doen. Het moment waarop de auto kapot is gegaan is toevallig vastgelegd, Berry was wat donuts op het ijs aan het maken, Klik HIERRRR voor het filmpje. Tijdens deze donuts merkte Berry al dat het sturen niet meer ging.

We waren helaas genoodzaakt om het terrein te verlaten en naar de Audi dealer in het dorp te rijden. Tijdens de rit naar het dorp voelde Bart en ik rare trillingen in de auto, dus daar was ook iets niet meer in de haak.

Na enig overleg met de Audi mensen kregen we het voor elkaar dat beide auto’s direct nagekeken werden. Onze auto kwam er goed vanaf, er zat teveel sneew en ijs in de wielkasten en onder het chassis, ze hebben de auto helemaal ijsvrij gemaakt en de trillingen waren weg.

De auto van Berry en Beumer daarentegen is echt kapot, de hydraulische pomp voor de stuurbekrachtiging is lek. Deze moet vervangen worden en dat onderdeel is niet in Zweden op voorraad maar moet uit Duitsland komen. Einde oefening voor Team Berekoud 1, de auto is pas over 5 of 7 dagen klaar. Dus er wacht nog een schone taak voor Berry en Beumer om deze op te gaan halen in Zweden 🙂

Rond 17:00 uur waren we weer terug in het hotel, we hebben de hele middag bij de Audi dealer gezeten totdat we het slechte nieuws kregen van de levertijd van de pomp.

Hoe jammer het ook is, we drinken er toch maar een pinteke op 🙂

We rijden de trip verder in 1 auto waar we, na overleg met de organisatie, dan maar met z’n 4’tjes in gaan zitten. We moesten wel even wat ruimte maken omdat we nu voor 4 man bagage mee moeten nemen, dus we hebben flink opgeruimd in onze auto. Wat spullen weggegooid, de reserveband in de media auto gelegd en de grote jerrycan met brandstof die we bij ons hadden alvast erin gegooid. Berry doet dat op onderstaande foto vakkundig met een shaggie erbij.

Voor het avondeten had de organisatie nog een verassing in petto, we kregen een SMS met coordinaten van een restaurant diep in de bossen. Na een ritje van 35 minuten over onverharde wegen, spekglad en uiteraard niet verlicht zijn we veilig aangekomen.

In deze sauna waar het zeker 30 graden was hebben we wel lekker gesmikkeld hoor, een fijn biefstukje met rode wijnsaus. Zelfs Beumer die deze hele trip nog niet heeft gegeten heeft het weggewerkt.

Al met al was het een lange dag weer, de leuke dingen die geplanned stonden hebben we helaas niet kunnen doen. Maar we zijn allang blij dat we met 1 auto verder kunnen waar we allemaal inzitten en niet het evenement hoeven te staken. Want het is dus echt wel supercool hier! Verder weten we dat er heel veel vrienden en collega’s ons bijna op de minuut volgen via de website en de app, dus dat kunnen jullie lekker blijven doen de komende dagen.

Voor morgen geven ze slecht weer op, daarom vertrekken we morgenochtend al om 07:00 uur. Morgen wordt het geen fundag helaas, een dikke 1000 kilometer staan weer op het programma. We zullen weer gaan proberen de broodnodige (bonus)punten te gaan pakken, de competitie is zwaar maar we zitten nog in de race en er zijn nog heul veul kilometertjes te gaan.

Alles is nog mogelijk!

Tot morgen, wij gaan slapen 🙂

Team Berekoud


20 Reacties op “Fundag”

 1. Soepie says:

  Heee kerls,

  Das knap k.. van de auto, maar wel geweldig van de organisatie dat jullie met z’n 4en verder mogen.

  We blijven jullie volgen op het grote scherm in de backoffice 😉

  Heel veel succes verder maar doe voorzichtig en kom heelhuids terug met z’n allen

  GO GO GO !!!

 2. Joëll says:

  Ai, Vorsprung Durch Technik ging dus niet op voor de stuurbekrachtigingspomp ?.

  Succes mannen!

 3. Daniëlle Bartels says:

  Balen van de auto van team Berekoud 1. Gelukkig geen persoonlijke schade. Echt Top dat jullie met z’n vieren verder mogen. Als 4 musketiers gaan jullie vast veel punten scoren morgen! 1 voor allen….allen voor 1! Heel veel succes morgen en doe voorzichtig! We willen jullie allemaal weer heelhuids terug zien in Nederland!

 4. Sanne & Danny says:

  Klote dat een auto kapot is. Volgende keer een eigen pitcrew mee zou ik zeggen. Jammer dat jullie bij de garage zatten en niet bij de honden. Mooie foto trouwens zeg. Eten ziet er weer heerlijk uit wel wat minder dan we gewend zij 😉 Succes morgen en voorzichtig rijden derks hahaha en heel veel plezier mannen. Enjoy

 5. Jeff says:

  When the goung gets tough….the tough get going!

 6. Manon says:

  Balen van de auto van team Berekoud 1 en de fundag maar hoe geweldig is het dat jullie met zijn vieren door kunnen met dit coole avontuur! Succes heren van team Berekoud 4fun en rij voorzichtig!

 7. Erika says:

  Echt jammer dat jullie de fun dag hebben gemist, maar gelukkig gaan jullie wel door! Geniet van de dag met zn allen en ik verheug me op de mooie foto’s!

 8. Doorny says:

  Ziet er gaaf uit mannen! Balen van de auto, maar tof dat jullie verder kunnen.

  Heel veel succes verder!

 9. Albert says:

  Echt k mannen maar maak er het beste van

 10. Patrick Klop says:

  Ziet er goed uit mannen, op naar de eindstreep. 🙂

 11. Wilma says:

  Heel jammer Berekoud 1, maar t is niet anders dus maak er met z’n vieren het beste van. Veel plezier vandaag en voorzichtig, geen onnodige risico’s. Super leuke en mooie foto s trouwens.

 12. Hans en Marie-Jose says:

  Wederom genoten van de foto’s. Gelukkig mogen jullie met zijn vieren verder. Nou dat is wel gezellig en minder vermoeiend?????? Rij voorzichtig en have fun??

 13. Jessica says:

  Balen zeg van de auto! Maar de lol is er niet minder om. Veel succes vandaag met de kilometers en we blijven jullie volgen.

 14. Den-man says:

  Balen hoor dat jullie juist de fun-dag hebben gemist. Maar ook weer fijn dat jullie met zn vieren in her klassement mee migen blijven doen!!

  Zal juliie vandaag weer verslavend volgen. Voorzichtig en GO Bere Koud!!

 15. Jorrit says:

  met z’n 4-en in één auto is toch ook veel leuker?!

 16. CockMolhoek says:

  Klote zo’n kapotte auto. Maar met vier man in één auto heeft ook voordelen, kan je onderweg nog wat klaverjassen. Een prachtig avontuur. Geniet ervan!

 17. Sytske says:

  Suc6 mannen wel balen van de auto kapot,
  Maar wel fijn dat met ze vieren verder mag!!rij voorzichtig en geniet!

 18. Ben & Loes says:

  Wat vervelend van de auto maar met z’n allen in een auto is ook wel
  gezellig. jammer dat jullie niet alles meer konden doen maar de auto heeft
  gaat voor.Het waren weer geweldig mooie opname’s.

 19. Kim says:

  Wat geniet ik van dit avontuur. Zulke mooi foto’s en toch best een beetje spannend. Verslavend gewoon. Best top van de organisatie dat jullie met zn vieren mogen rijden en mee blijven doen in het klassement.
  Doe voorzichtig, let op de snelheid en gaan voor die bonuspunten.
  Succes mannen ????

 20. Emmy Molhoek says:

  Wat een domper één auto bij de garage. Positieve kant, jullie zijn met twee teams. Dus inschuiven, ruimte maken voor bagage en karren maar.
  Tof man over het ijs rijden. Jammer dat die fundag uiteindelijk bij de garage eindigde. Wel gezellig de resterende rit met vier man in de auto.
  Succes en ik wacht op het vervolg.

You must be logged in to post a comment.